Uit alle onderzoeken blijkt dat de beste tip hierover zeer eenvoudig is: werk tijdens het winkelen met een boodschappenlijstje. Kijk voor het winkelen in de koelkast, diepvries en voorraadkelder na wat je nog in huis hebt. Breek met de gewoonte om een al te grote voorraad van allerlei voedingswaren in huis te houden. Wat in de voorraad staat, raakt gemakkelijker over datum. Tracht je voorraadkast en diepvries eens leeg te eten, en maak dan een lijstje van de producten die je echt op voorraad wil blijven houden.

–Kijk regelmatig de houdbaarheidsdata van de producten na. Leg producten die bijna vervallen vooraan in je koelkast of voorraadkast. Doe hetzelfde met verpakkingen die open zijn. Voedsel dient niet om te bewaren, wel om zo snel mogelijk op te eten. Wacht dus niet totdat de datum bijna bereikt is.

–Houd bij op een schrijfbord welke restjes gekookt voedsel, charcuterie en fruit er in de koelkast zitten. Zo kunnen alle huisgenoten er rekening mee houden en ervoor zorgen dat de restjes opraken. Vele gezinnen houden één keer per week restjesdag en niemand is er ontevreden mee.

–Houd goed bij hoeveel je nodig hebt van bepaalde producten, en schrijf dit eventueel op in een notaboekje. Het is geen goede gewoonte om telkens eten over te hebben. Wees gerust: de meesten onder ons zijn niet ondervoed. Er hoeft niet te veel te zijn om toch voldoende gegeten te hebben.

–Belangrijk: het verschil tussen “te gebruiken tot” en “ten minste houdbaar tot”. Sommige producten zoals vlees, eieren en zuivel bederven erg snel. Dergelijke bedorven producten vormen een gezondheidsrisico en mogen dus zeker niet meer na de uiterste consumptiedatum gebruikt worden. Voor deze producten gebruikt men de waarschuwing “te gebruiken tot”.

Andere producten hebben een veel langere houdbaarheidsdatum en zijn ook helemaal niet gevaarlijk wanneer ze nadien nog zouden worden opgegeten. Het gaat bijvoorbeeld om confituur, koekjes, soep in pakjes, … . De producenten garanderen een optimale smaakkwaliteit tot de houdbaarheidsdatum, en bijna steeds smaken de producten ook nadien nog even lekker. Wanneer van deze producten de datum overschreven, hoef je ze bijgevolg niet systematisch weg te gooien. Het volstaat om even te proeven en na te gaan of het product eventueel nog voldoende op smaak is. Bij deze producten wordt de houdbaarheidsdatum aangegeven met “ ten minste houdbaar tot ” .

–Neem je eigen verpakking mee in de winkel. Wegwerpverpakking betaal je twee keer: één keer in de winkel en één keer in de afvalzak. Neem zakjes mee voor groenten en fruit, bakjes naar de beenhouwer of de kaaswinkel. Of kijk eens op http://www.zerowastebelgium.org/nl/ waar je helemaal afvalvrij kan winkelen.

Mijn recyclagepark

Vandaag open tot 18.45u

Toegang tot 15 min. voor sluiting

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app