Journaliste Mariska Blommaert gaat voor de lezers van Goed Gevoel elke maand een nieuwe uitdaging aan. In september daagden de lezers haar uit om een buitengewoon beroep uit te oefenen. Een hele dag lang ging ze daarom samen met chef online Valerie met een ophaalploeg mee op pad. Afvalophaler voor één dag!

Waarom ben je mee op pad gegaan?

Voor mijn uitdaging van de maand september konden de lezers van Goed Gevoel kiezen uit 5 buitengewone beroepen: cliniclown, afvalophaler, upperdare demonstratrice, dierenschoonheidsspecialiste of pretparkmedewerker. Hun keuze viel op afvalophaler. Met open armen werd ik ontvangen en ik kreeg de kans om mee het restafval te gaan ophalen in de gemeente Vilvoorde.

Algemene indruk van de job

Tonnen respect heb ik voor de afvalophalers. Ik wist dat ik fysiek uitgedaagd ging worden maar ik had me nooit kunnen voorbereiden op het harde werk van die dag. Afvalzakken wegen gemiddeld zo’n acht kilo per stuk met een maximum van 15 kg. Fysiek heel zwaar dus maar ook belastend voor de rug als je dat niet gewoon bent. En dan hadden we nog geluk met het weer. Want de mannen trotseren vaak hitte, vrieskou en regen om onze straten proper te houden. Hoedje af!

Positieve punten

Afvalophalers krijgen dagelijks een stevige portie beweging. De hele tijd rechtstaan, kilometers lopen en natuurlijk volle afvalzakken oppikken en in de ophaalwagen gooien. Een vermoeiende maar sportieve job.

En ook de werkuren vind ik een groot pluspunt. Geen late shiften maar tijdig gedaan zodat ze ook naast hun job nog kunnen genieten van andere fijne momenten: kids ophalen van de school, hobby’s,…

Negatieve punten

De eerste uren achter de vuilniswagen moest ik wennen aan de geur van het afval. Een reukje dat gelukkig wegebde na enkele uren. Al kreeg ik achteraf te horen van de collega’s dat ik wel een douche kon gebruiken. Oeps J

Maar vooral de blaren op mijn voeten wogen het meeste door. In het begin liep ik nog stevig mee maar nadien strompelde ik van de ene zak naar de andere. Wat hebben we geleerd? Geen lichte kousjes dragen in veiligheidsschoenen. J

Wat zal je meest bijblijven?

Afvalophaler mag gerust van mij in de top 5 zitten van “beroepen die je fit maken”. Je wordt namelijk fysiek echt wel op de proef gesteld.

Maar ook het warme onthaal en de boeiende verhalen van de ophalers zullen blijven hangen. Echte mensen, echte verhalen.

Eerlijk? Zonder hun fysieke arbeid ligt de gemeente plat. Voor mij zijn het dus echte helden!

www.buitengewoonanders.be

Mijn recyclagepark

Vandaag open tot 18.45u

Toegang tot 15 min. voor sluiting

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app