Gemiddeld is 1/3e van het restafval dat Interza ophaalt groente-fruit-en tuinafval. Dat is erg veel en zonde van het organisch materiaal dat verloren gaat. Meestal moedigen we mensen aan om gft-containers te gebruiken of om zelf te composteren. Maar op 26 april deden we het anders. We leerden hoe je voedselafval gewoon kan vermijden.

Interza nodigde een lesgeefster uit van Vlaco die ons alles vertelde over hoe je je voedselafval kan beperken. De belangrijkste sleutelwoorden zijn: koelkastmanagement, houdbaarheidsdata interpreteren en creatief koken. Hoe beter je weet wat er in de koelkast zit, hoe meer kans dat je je voeding opeet voor het slecht wordt. En hoe beter je de houdbaarheidsdata kan interpreteren, hoe minder kans er is dat je iets wegsmijt wat nog prima eetbaar is (let vooral op het verschil tussen ‘te gebruiken tot’, dan is de datum dwingend, en ‘tenminste houdbaar tot’, dan is de datum vooral om de kwaliteit te garanderen, nadien kàn de kwaliteit afnemen, maar is het product waarschijnlijk nog zeer goed eetbaar, vertrouw je zintuigen)

Creatief koken vraagt wat oefening, maar we konden allemaal proeven dat het resultaat bijzonder lekker kan zijn. Met een aantal basisrecepten kan je al heel veel restjes kwijt. We kennen natuurlijk allemaal de soep en de restjesquiche, maar dacht je al aan boterhamspread van groenterestjes, chutney van rijp fruit of broodballetjes?

Iedereen was zo enthousiast dat het zeker voor herhaling vatbaar is, hou onze site, facebook of nieuwsbrief in de gaten als je er volgende keer bij wil zijn!

Mijn recyclagepark

Vandaag open tot 18.45u

Toegang tot 15 min. voor sluiting

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app