Lagere school

Interza gaat samen met jouw school voor minder afval! Hier vind je een overzicht van alle lespakketten, materiaal en vormingen die je bij ons kan krijgen.

Lagere school - Eerste graad

Lespakket Interza: "Afval sorteren"

In het lespakket voor de eerste graad staat het sorteren van afval en het werk van de afvalophaler centraal. De leerlingen leren welke afvalsoorten Interza ophaalt en in welke zak of container de verschillende afvalsoorten thuishoren. Om de ervaring van het lespakket volledig te maken, kan je een afvalophaler uitnodigen op jouw school.

Download hier de lesfiche en het bijhorende infoblad.

De afvalwagen komt naar jouw school

Nadat de leerlingen weten wat de sorteerregels zijn en welk afval aan huis wordt opgehaald, zijn ze klaar om kennis te maken met de afvalophaler en de afvalwagen. De uitleg en de demonstratie met de afvalwagen duurt 20 minuten. De leerlingen krijgen uitleg over de beschermende kledij van de afvalophaler en mogen in zijn voetsporen achteraan de afvalwagen op het trapje staan en plaatsnemen achter het stuur. De afvalwagen komt best langs aansluitend aan een speeltijd of middag. Bij meer dan 25 kinderen kan de demonstratie best in twee groepen verlopen.

Tip: zet een lege container klaar voor de afvalophaler en kijk hoe het hefsysteem achteraan de afvalwagen werkt!

Nodig de afvalwagen uit en kom alles te weten over de ophaling van afval. Mail naar marijke.doms@interza.be

Fostplus vorming voor kleuters: Viesvuilland

Fostplus organiseert educatieve animaties voor kinderen uit het 1ste en 2de leerjaar. Animatoren van GoodPlanet komen gratis naar jouw school en leren de leerlingen spelenderwijs sorteren en hoe ze zelf voor minder afval kunnen zorgen.

Viesvuilland is een educatieve animatie op maat van de kinderen. Spelenderwijs en vanuit hun eigen leefwereld maken ze kennis met afvalpreventie, sorteren en recycleren. Ervaren educatieve animatoren leren de kinderen inzien waarom dat belangrijk is en leiden alles in goede banen.

Inschrijven?

Vraag hier je Viesvuilland-vorming aan.

Educatief materiaal

Aanvullend bij het lespakket “Afval sorteren” kan je bij Interza het volgende materiaal aanvragen:

- Fostplus Poster 'pmd sorteren'
- Fostplus Sorteergids 'pmd, papier en karton en glas’
- Fostplus spelletjesboek ‘De Fosties’: spelletjesboek over sorteren
- Fostplus spelletjesboek ‘De vuilnisbakmakkers’: spelletjesboek over sorteren

- “De Vuilnisman” (Liesbet Slegers)

In samenspraak met verschillende afvalintercommunales, waaronder INTERZA, werkte auteur Liesbeth Slegers een heel mooi boekje uit rond de afvalophaler. Er wordt aandacht gegeven aan de zorg voor het milieu, het vermijden en sorteren van afval en ook aan de belangrijke rol van de afvalophaler in de afvalophaling. Dit boekje vormt een goede inleiding op het thema van de afvalophaling aan huis door INTERZA. Van dit boekje werd eerder al een exemplaar geschonken aan alle derde kleuterklassen. Eventueel kan u een extra exemplaar krijgen bij Interza. Voor een extra exemplaar kan u mailen naar herlinde.baeyens@interza.be.


-Inlegpuzzel

Aan de hand van deze inlegpuzzel kan je je leerlingen uitleggen wat er thuishoort in de blauwe pmd - zak. Dat “ pmd ” staat voor plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons, wordt tastbaar dankzij de inlegpuzzel. Vraag inlegpuzzels aan via marijke.doms@interza.be.

Lagere school - Tweede graad

Lespakket Interza: "Zeg nee tegen zwerfvuil!"

Het lespakket voor de tweede graad is gewijd aan zwerfvuil en zijn kwalijke gevolgen voor dieren en het leefmilieu. De leerlingen leren hoelang het duurt voor zwerfvuil afbreekt in de natuur en wat ze zelf kunnen ondernemen tegen zwerfvuil.

Download hier de lesfiche en het bijhorende infoblad.

De mooie plek (Geert De Kockere)

“Ergens, op een mooie plek, waar de bloemen vrolijk bloeien, het mos tot de verbeelding spreekt en de zuring krult van plezier, valt er plotseling iets uit de lucht.”

Zo begint het. Hoe erg is het? Kun je er iets aan doen? Lees het en ontdek het…

Zwerfvuil opruimen kost niet alleen een bom geld, het vraagt ook veel tijd en inzet van mensen en middelen. Vaak worden jongeren tijdens zwerfvuilacties ingezet om zwerfvuil op te rapen. Enerzijds willen IOK Afvalbeheer, Fost Plus en de OVAM de jongeren met dit boekje bedanken voor hun inspanningen bij deze opruimacties. Anderzijds heeft ‘De mooie plek’ ook als doel jongeren bewust te maken van het probleem van zwerfvuil, zodat ze zelf geen ‘vervuilers’ worden.

Heeft jouw school nog geen boek?
Bestel je exemplaar via marijke.doms@interza.be.Organiseer een zwerfvuilactie in en rond de school

Steek de handen uit de mouwen voor zwerfvuil!

Interza ondersteunt jouw school om een zwerfvuilactie te ondernemen op de speelplaats en op het gebied rond de school. Zelf zwerfvuil opruimen vergroot het gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de omgeving en de natuur. Interza levert fluohesjes, handschoenen, grijpers en zwerfvuilzakken aan jouw school en haalt achteraf de gevulde zakken op. Vraag het zwerfvuilmateriaal aan via marijke.doms@interza.be.Vorming Fost Plus: LABO

Welke weg legt afval af tijdens het recyclageproces? Waarom is afval correct sorteren belangrijk? Wat hoort thuis in een restafvalzak? Hoe kunnen we restafval beperken? Op deze en vele andere vragen krijgen de leerlingen antwoord tijdens de LABO-vorming van Fost Plus. Ervaren animatoren van GoodPlanet komen gratis naar jouw school en leren de leerlingen bewust omgaan met afval.

Heb je interesse in de LABO-vorming? Surf dan naar Fost Plus.

Vraag hier je LABO-vorming aan.


Educatief materiaal

Aansluitend bij de LABO-vorming kan je bij Interza het volgende materiaal aanvragen:

- Fostplus ‘De voorwerpen van morgen’: film en brochure

- De recyclagekoffer bevat vijf cilinders met die het recyclageproces van glas, papier/karton, plastic flessen, drankkartons en metalen verpakkingen beschrijven. Leerlingen krijgen zo zicht op de weg die gesorteerd afval aflegt. De koffer bevat zowel materialen die de voorbode zijn van nieuwe voorwerpen, zoals papierpulp en glasgruis, als gerecycleerde voorwerpen zoals een stukje fleece, gerecycleerd papier, een speelgoedauto… Reserveren per mail via marijke.doms@interza.be.

Aansluitend bij het bij het Interza lespakket “Zeg nee tegen zwerfvuil!” kan je bij Interza het volgende materiaal aanvragen:

- “Mijn laatste sprintje is tot aan de vuilbak” (poster)
- “Ik blijf kauwen tot ik aan de vuilbak ben.” (poster)
- "Mijn boekentas is een stort. Tot ik aan de vuilbak kom." (poster)

Bestel het gewenste lesmateriaal via marijke.doms@interza.be.


Lagere school - Derde graad

Lespakket Interza: "Afval recycleren"

Het lespakket van de derde graad werpt een licht op de inzameling van de verschillende afvalsoorten op het recyclagepark én de weg die de afvalstromen na inzameling afleggen. Interza streeft naar een maximale recyclage van de ingezamelde afvalsoorten. Daarom worden de meeste producten die naar het recyclagepark gebracht worden gerecycleerd, hersteld of herbruikt. Kortom, wie naar het recyclagepark komt, is echt goed bezig! Breng met jouw klas een bezoek aan het recyclagepark en kom te weten welke afvalsoorten je naar het recyclagepark kan brengen en hoe jij zo het milieu kan verbeteren

Het lespakket recyclage wordt als volgt opgebouwd (minimaal drie lesuren + een bezoek aan het recyclagepark):

  1. Inleidende les: wat gebeurt er met al je afval dat je thuis hebt?
  2. Les over recyclage en het recyclagepark van Interza (bezoek aan het recyclagepark: voor of na 2)
  3. Kringloopeconomie & Wat kunnen we zelf doen?

Download hier de lesfiche, het invulblad en het bijhorende infoblad.

Bezoek het recyclagepark

Waarvoor dient een recyclagepark? Met welke afvalsoorten kan ik terecht op het recyclagepark? Wat gebeurt er met de afvalsoorten? Zijn er ook gevaarlijke afvalstoffen? De parkbeheerder beantwoordt deze en andere vragen in een rondleiding op het park. Deze rondleiding sluit perfect aan bij het lessenpakket voor de 3e graad.

De rondleidingen op de recyclageparken vinden altijd plaats op een dinsdagnamiddag. Een rondleiding duurt ongeveer één lesuur. Voor de veiligheid van de leerlingen, is het nodig dat de begeleidende leerkracht bij de kinderen blijft en dat de leerlingen fluohesjes dragen. Leerkrachten kunnen de leerlingen niet alleen voorbereiden via het lespakket, ook is het mogelijk om op voorhand recycleerbare materialen in te zamelen. Enkele voorbeelden zijn glazen flessen en bokalen, textiel, kurk, papier en karton, plastic folies, batterijen, piepschuim, herbruikbare spullen… Na de rondleidingen zijn de leerlingen dan in staat op het ingezamelde afval in de juiste container te leggen.

Heb je interesse in een rondleiding? Mail naar marijke.doms@interza.be.

Vorming Fost Plus: LABO

Welke weg legt afval af tijdens het recyclageproces? Waarom is afval correct sorteren belangrijk? Wat hoort thuis in een restafvalzak? Hoe kunnen we restafval beperken? Op deze en vele andere vragen krijgen de leerlingen antwoord tijdens de LABO-vorming van Fost Plus. Ervaren animatoren van GoodPlanet komen gratis naar jouw school en leren de leerlingen bewust omgaan met afval.

Heb je interesse in de LABO-vorming? Surf dan naar Fost Plus.

Vraag hier je LABO-vorming aan.

Educatief materiaal

-Raadpleeg de recyclageparkfolder en wees op de hoogte van de afspraken en tarieven op het recyclagepark.

-Brochure 'De voorwerpen van morgen, die sorteer je vandaag'. Deze brochure legt uit waarom sorteren belangrijk is en hoe het recyclageproces van glas, papier-karton en van pmd verloopt.

-De recyclagekoffer bevat vijf cilinders met die het recyclageproces van glas, papier/karton, plastic flessen, drankkartons en metalen verpakkingen beschrijven. Leerlingen krijgen zo zicht op de weg die gesorteerd afval aflegt. De koffer bevat zowel materialen die de voorbode zijn van nieuwe voorwerpen, zoals papierpulp en glasgruis, als gerecycleerde voorwerpen zoals een stukje fleece, gerecycleerd papier, een speelgoedauto … Reserveren per mail via marijke.doms@interza.be.

Met je klas op uitstap

Bezoek de compostering van Ecowerf in Wilsele

Het gft-afval uit de grijze containers van Interza wordt tot compost verwerkt in de installatie van Ecowerf in Wilsele-Leuven.
Je kan met de klas deze compostfabriek bezoeken. Indrukwekkend!
Meer info vind je op de website van Ecowerf.

Bezoek de Kringwinkel Televil

Dankzij de Kringwinkel van Televil op de Mechelsesteenweg 588D te Vilvoorde krijgt je afval een tweede leven. Vraag je bezoek aan via info@televil.be. (Rondleidingen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van het bedrijf)

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app