Kringlooptuinieren

Je kan heel wat doen om je tuinafval zelf te verwerken.

Thuiscomposteren

Bij Interza kan je terecht voor een compostvat of –bak voor een sterk gereduceerde prijs. Ze worden verkocht op de hoofdzetel in Zaventem, en via de compostmeester tijdens infosessies en demonstraties.

In het compostvat verwerk je je eigen gft. Wil je alles te weten komen over thuiscomposteren? Informeer je bij onze compostmeester of volg een demonstratie in je gemeente. De compostmeester geeft je ook andere tips over hoe je afval kan voorkomen in je tuin.

Download de Vlaco folder 'Thuiscomposteren in de kringlooptuin'.


Grasbeheer

Je gras onderhouden neemt veel werk en afval met zich mee. Er zijn heel wat tips die daar een oplossing voor bieden. Download de Vlaco folder ‘Grasbeheer in de kringlooptuin’.

Interza helpt je bij een gemakkelijker en afvalarmer gazonbeheer met zijn subsidies voor mulchmaaiers.


Snoeihoutverwerking

Er zijn heel wat tips om minder vaak en ingrijpend te moeten snoeien. Het snoeihout kan je nadien creatief verwerken in nuttige en mooie tuintoepassingen. Of versnipper je snoeihout, composteer of mulch en verbeter zo de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem.

Download de Vlaco folder ‘Snoeihout verwerken in de kringlooptuin’


Vaste planten

Vaste planten kunnen je heel wat werk besparen in je tuin. Als je rekening houdt met de ideale standplaats, groeikracht en plantdichtheid, kan je jaren genieten zonder al teveel werk in je tuin. Vaste planten zijn de kringloopplanten bij uitstek. Ieder jaar opnieuw maken de meeste vaste planten bovengronds een volledige kringloop door van ontluiken, groeien, bloeien, afsterven en verteren tot omzetten in nieuwe humus en voedingsstoffen.

Download de Vlaco folder ‘Vaste planten in de kringlooptuin’.


Kippen

Waar naartoe met je etensresten? Overweeg kippen te houden. Je kan ze inzetten om delen van je (moes)tuin van slakken en onkruid vrij te houden, of om een braakliggend stuk grond proper te houden. Hun mest, die veel stikstof bevat, kan je gebruiken en verwerken tot compost.

Download de Vlaco folder ‘Kippen houden in de kringlooptuin’


Gebruik kwaliteitscompost van Ecowerf

Het organisch afval van de gft-containers wordt bij Ecowerf verwerkt tot kwaliteitscompost. Als inwoner van de Interza-regio kan je bij Ecowerf compost aankopen aan voordelige tarieven. Een bigbag bij je thuis geleverd kost bijvoorbeeld 45 euro. Meer informatie bij Ecowerf via 016 28 43 00.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app