Steeds meer jonge gezinnen zijn enthousiast over herbruikbare luiers. Interza betaalde in de voorbije jaren tientallen subsidies uit aan gezinnen die hiervoor kozen. In de praktijk blijven over herbruikbare luiers heel veel misverstanden bestaan, die jonge ouders ervan weerhouden om de stap te zetten. Hieronder de 5 grootste misverstanden op een rij.

1. Herbruikbare luiers zijn een stap terug in de tijd

Fout, de huidige generatie herbruikbare luiers lijkt in niets op de katoenen doeken die door onze (groot)ouders werden gebruikt. De moderne herbruikbare luiers zijn integendeel vernuftige producten voorzien van alle comfort en gebruiksgemak. Er is niet één soort herbruikbare luiers, maar wel een ruime keuze afhankelijk van ieders smaak en voorkeur. Er zijn zowel modellen met aparte luier en overbroekje, maar ook handige alles-in-een modellen.

2. Herbruikbare luiers zijn erg vies

Fout. In herbruikbare luiers wordt steeds een bijkomend dun doekje gelegd ("inliner"). Stoelgang kan zo gemakkelijk uit de luier worden gehaald, en verwijderd worden in het toilet of de vuilbak. De katoenen luier zelf is veel minder vuil en kan zonder veel zorgen de wasmachine in. Vele moeders (of vaders) wassen dit probleemloos samen met andere kleding aan 30 of 40°.

3. Herbruikbare luiers zijn niet beter voor het milieu

Verschillende internationale studies bewijzen het tegendeel. Inderdaad, het wassen van de luiers vraagt wat extra elektriciteit, wasmiddel en water. Maar dat weegt niet op tegen de enorme hoeveelheid afval die ontstaat als gevolg van wegwerpluiers. Een gemiddelde baby produceert maar liefst 1.4 ton luierafval. Ongeveer 5 % van het Vlaamse restafval bestaat uit luiers.

4. Herbruikbare luiers geven veel extra werk

Niet waar. Consumentenonderzoek wijst uit dat gebruik van herbruikbare luiers leidt tot gemiddeld anderhalve extra wasbeurt per week. De luiers kunnen (op een uitzondering na) zo de wasmachine in zonder voorwas. Drogen, opplooien en klaar is kees.

5. Onthaalmoeders of kribbes aanvaarden geen herbruikbare luiers

Dit is helaas soms wel de waarheid. Ook hier heersen er nog veel misverstanden of herinneringen aan de luiers uit grootmoeders tijd. Kribbes die uitsluitend werken met wegwerpluiers zadelen zichzelf op met veel hogere afvalkosten. Goed overleg met de onthaalmoeder of kribbe, en een demonstratie van de moderne herbruikbare luier kunnen wonderen verrichten!

Ten slotte mogen we het ook even over de voordelen hebben. Ouders die kiezen voor herbruikbare luiers sparen gemakkelijk bijna 1000 euro uit op kosten voor de aankoop van luiers en restafvalzakken. Herbruikbare luiers kosten wel iets meer in de aankoop, maar Interza betaalt hiervan de helft terug! Herbruikbare luiers geven dikwijls minder aanleiding tot allergische reacties door het uitsluitend gebruik van natuurlijke materialen (katoen). Tot slot: kinderen met herbruikbare luiers zijn gemiddeld sneller zindelijk. Een kind voelt duidelijker aan wanneer de luier nat is en wanneer niet.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app