Sinds 2006 ondersteunt Interza de aankoop van herbruikbare luiers. Tientallen jonge gezinnen maakten al van deze subsidie gebruik. Interza ging onlangs op bezoek bij Monica Imbrechts (9 maanden), en zag dat het goed was.

Monica: Mijn mama ontdekte de herbruikbare luiers toevallig in de catalogus van de babywinkel. Ze probeerde een proefpakket uit en dat liep fantastisch. Geen last van rode billetjes (integendeel), geen lekjes en het zit ook supergoed! Ondertussen hebben mama en papa al een volledig pakket voor een maat groter gekocht.

Mama Els: Het loopt inderdaad prima. De moderne herbruikbare luiers zijn in gebruiksgemak echt vergelijkbaar met de wegwerpluiers. We zijn niet fanatiek: op uitstap of met vakantie gebruiken we eveneens wegwerpluiers. Een vuile luier enkele uren bijhouden tot thuis is niet zo gemakkelijk.

Papa Bert: Ook financieel maakt het een enorm verschil. Na de aankoopkost van de luiers (ca. 100 euro, Interzasubsidie inbegrepen) zijn er geen bijkomende kosten meer. Ook het aantal vuilniszakken daalt natuurlijk spectaculair.

Mama Els: Het wassen van de luiers vraagt natuurlijk wat extra werk, maar dat mag je zeker niet overschatten. Niet ik, maar de wasmachine doet het werk. Het meest vervelende is dat niet alle kribbes met de herbruikbare luiers willen werken. Ook bij Monica is dat zo, waardoor ik de herbruikbare luiers nog uitsluitend in het weekend gebruik. Herbruikbare luiers zijn daarom het meest interessant bij de jonge zuigelingen, wanneer er veel luiers verbruikt worden en je als mama meestal nog thuis bent. Dan kan ik ze echt aan iedereen aanraden. Of het nog de moeite loont om pakketten van een grotere maat aan te kopen, hangt grotendeels af van hoe je kribbe er tegenover staat.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app