Jos en Marleen wonen in Steenokkerzeel. Jos composteert in de tuin het plantaardig keukenafval en het tuinafval.

Marleen: “Normaal gezien vullen we slechts een grote zak per drie weken. Door een aantal tips toe te passen is ons afval toch nog verminderd. Daar ben ik zeer blij mee.”

Nog een derde GFT in witte zak

Uit cijfers blijkt dat een INTERZA-restafvalzak 33% groente- en tuinafval bevat. In stedelijk milieu en hoogbouw loopt dit percentage op tot 46.7%. Toch zijn er ook voor GFT verschillende mogelijkheden. Een aantal deelnemers van het afvalverminderingsproject sorteren hun GFT in de grijze container van Interza. Anderen composteren het afval in een compostvat of -bak, geven het aan hun dieren of aan de kippen van de buren. Toch verminderde ook bij hen de hoeveelheid restafval nog.

Jos: “Ik composteer mijn keuken- en tuinafval. Composteren is eigenlijk niet moeilijk. Maar zelfs als je gemotiveerd bent, kan na een tijdje de discipline verzwakken. De verleiding bestaat om, uit tijdgebrek of gemak, het keukenafval gauw in de restafvalzak te stoppen."

Anderzijds is keukenafval composteren of naar de GFT-container brengen opnieuw een kwestie van goed (her)organiseren. In de praktijk komt dit meestal neer op een goed GFT-emmertje bewaren niet al te ver van keuken of aanrecht.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app