Kathleen Verstraelen woont met haar man en twee kinderen (5 en 7 jaar) in Sint-Stevens-Woluwe. Hun restafval verminderde met de helft.

Uit de sorteeranalyse die INTERZA vorig jaar uitvoerde, bleek dat ongeveer 22% van de inhoud van de witte zak bestaat uit afval dat gratis naar het recyclagepark kan. Als antwoord hierop testten een aantal deelnemers de recyclageparkbox uit. Ze spaarden het kleinere afval op in deze box, waardoor het niet in de restafvalzak belandde.

Kathleen: “Vroeger beschouwde ik het recyclagepark als iets waar je vooral gevaarlijk afval brengt, grote spullen of grote hoeveelheden. Tijdens onze verbouwing bijvoorbeeld bezochten wij het recyclagepark vaak. Nu bezoek ik het recyclagepark zodra de box vol is. Het is een gewoonte geworden waar ik ook de kinderen bij betrek. Zij vinden het leuk om de spullen in de juiste recyclagecontainer te gooien. Merendeels bevat de inhoud van de box gratis afval en ben ik bijna geen tijd kwijt. In onze box zitten momenteel kurken, wat isomo en plastiek, een gebarsten bord (keramiek), een kapotte pan (metaal), bruikbare spullen (kringloopcontainer).”

Op het recyclagepark betaalt u enkel voor groot vuil en eterniet, en aan een lager tarief: tuinafval en steenpuin. Alle andere fracties zijn gratis. Om enkele op te noemen: glas, PMD, papier en karton, metaal, elektrische apparaten (AEEA), textiel, plastic folies, harde plastics (o.a. bloempotjes), hout, herbruikbare goederen, klein gevaarlijk afval waaronder ook frituurolie en vetten.

Goed sorteren hangt in sterke mate af van een goede logistiek in huis

De manier waarop je thuis je afvalbakken organiseert, blijkt een doorslaggevende factor voor het succesvol sorteren. Het is handig als je veel ruimte hebt in je woning. Toch weegt een goede logistiek van de afvalbakken in de keuken meer door dan de aanwezige ruimte in de woning zelf.

Kathleen: “We hebben een grote ruimte achteraan het huis waar we afval kunnen bewaren. Toch wilde ik na de verbouwing absoluut afval scheiden in de keuken. Het is enorm vervelend als je voor één lege fles naar achter moet, terwijl je afruimt of druk staat te koken. In de keuken staan verschillende vuilbakken voor de belangrijkste afvalfracties (restafval, GFT, PMD, zachte folies, papier). Deze maak ik leeg op een moment dat het mij uitkomt. Ook de kinderen leren beter sorteren als de afvalbakken in hun leefomgeving staan. Zij weten perfect in welke bak ze papier moeten gooien. Aan de afvalbak voor PMD hangt een steekkaart met icoontjes, zodat ze kunnen opzoeken of een verpakking in de PMD-container hoort of niet.”

Kathleen heeft slechts één restafvalzak per maand. Ze raadt alle mensen die op afval willen besparen aan om al in de keuken voor te sorteren. Er bestaan trouwens verschillende handige opbergsystemen op rails om in te bouwen in een kast of lade. Ook in berging of garage kan je veel ruimte besparen, bijvoorbeeld door in de hoogte te werken in plaats van alle fracties naast elkaar op de grond te plaatsen.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app