Michel Delaide woont in Wezembeek-Oppem en werkt in de industriële dienstensector. Samen met zijn grote zoons en dochter die in huis wonen, paste hij verschillende afvalverminderingstips toe. Zijn afval is gereduceerd van een grote zak per twee weken tot een grote zak per maand.

Sinds zijn deelname aan het project houdt Michel zachte folies afzonderlijk bij en levert ze gratis af op het recyclagepark.

“Op zes weken tijd spaarde ik maar liefst een grote afvalzak met zachte plastic folies bij elkaar. Dit levert me een immens verschil op in mijn restafvalzak. Bovendien voel ik me er extra goed bij omdat deze zachte folies 100% gerecycleerd worden tot nieuwe folies”.

Uit de sorteeranalyse die INTERZA vorig jaar uitvoerde, blijkt dat het totale gewicht van een gemiddelde restafvalzak bestaat uit 6.6% plastic folies. In winkelstraten loopt dit op tot 9%. Wetende dat deze folies haast niets wegen, is het duidelijk dat dit in volumecijfers een immens aandeel bedraagt.

"Het zakje dat ik ophing in mijn keuken om plastic folies te sparen, was tot mijn verbazing direct vol. Ik had er geen besef van dat ik zoveel plastic weggooide.” Als grote tip geeft Michel mee: “Het allerbelangrijkste is eenvoudigweg de moeite te nemen om een zakje voor alle folies op te hangen. Daarna ben je vanzelf vertrokken. Het kost namelijk verder geen extra tijd, het is niet vuil of geen zwaar werk. Het bespaart zoveel ruimte in je witte zak dat je het vanzelf blijft toepassen”.

Michel en andere deelnemers bespaarden door alerter te zijn bij het aankoopgebeuren. Ze kozen waar mogelijk voor producten met weinig verpakkingsafval. Bovendien bepaalt de verpakking mee de prijs. Zo zal wegwerpglas altijd duurder zijn dan conserven, brik of retourglas.

Michel: “Niet enkel van plastiek folies verzamel ik een grote hoeveelheid. Ook andere verpakkingen zijn moeilijk te vermijden in de winkel. Ik vind het spijtig dat wij zo veel verpakkingen hebben. Vooral omdat ze na verbruik van het product tot niets meer dienen. En dus gooien we ze weg. Bij mijn aankopen probeer ik zo veel mogelijk onnodige verpakkingen te mijden. We nemen onze eigen draagtas mee naar de winkel. Mijn zoon studeert bio-ingenieur. Hij pleit voor het gebruik van bio-afbreekbare verpakkingen. Precies omdat de levenscyclus van verpakkingen zo kort is”.

Goedkope speel- en werktuigen, zoals in grabbelboxen aan de kassa’s of gratis gadgets bij aankoop van een product, zijn verleidelijk maar gaan vaak snel stuk. Ze belanden in de vuilbak en dus kosten ze uiteindelijk toch nog geld.

“We proberen ons niet te laten verleiden tot kopen van brol. Maar de kinderen houden wel van gadgets,” lacht Michel. “ Dan moet ik hen erop wijzen dat ze weinig toegevoegde waarde bieden. Duurzaamheid van een product is voor mij belangrijk. Het is een aspect dat ik aan mijn kinderen wil meegeven.”

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app