Veel afval ontstaat doordat voedsel niet binnen de vervaltijd genuttigd wordt. Bovendien is het niet altijd helder voor de andere gezinsleden welke producten eerst op moeten. Vooral grotere gezinnen met tieners blijken nood te hebben aan een ‘goede koelkastcommunicatie’. Een restjesbord biedt een oplossing. In een oogwenk is het voor de andere gezinsleden duidelijk welke restjes voorhanden zijn, welke producten bijna vervallen, welke producten open zijn en ze dus eerst dienen op te eten.

In de praktijk leverde deze tip vele variaties op: van een schrijfblok op aanrecht of tafel, een krijtbord aan de muur of een memo-bord op de ijskast. Sommige gezinnen voerden een ‘restjesavond’ in waarbij de avondmaaltijd bestaat uit verschillende restjes van de vorige dagen. Op internet kan je verscheidene lekkere en originele restjesrecepten vinden. Eénmaal per jaar je voorraad doorlopen is ook een voltreffer om vervallen producten te voorkomen.

“Ik leef met drie zelfstandige kinderen in huis,” vertelt Michel. “Ze brengen vrienden mee, komen op verschillende tijdstippen thuis of blijven op het laatste moment ergens anders eten. Ik maak dus geregeld te veel eten. Die bereide overschotjes gaan de koelkast in en alles wordt op een restjesbord geschreven. Dat bord is eerder indicatief dan verplicht, maar toch zijn de gekookte hapjes altijd vlug weg. Dat komt omdat het gemakkelijk is voor die jongelui. En tegelijk lekker.”

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app