Monique Ingels woont met haar man en twee dochters in Kampenhout. Ze is lerares chemie in de derde graad van een middelbare school. Monique houdt zachte folies apart bij en brengt ze gratis naar het recyclagepark. Gemiddeld verzamelt dit gezin twee grote zakken zachte folies per maand.

Alle zachte folies die op het recyclagepark toekomen gaan naar de recyclagefabriek. Ze worden 100% gerecycleerd tot nieuwe folies. Het loont dus niet enkel voor je portemonnee de moeite om deze plastics uit je restafvalzak te weren. Ook het milieu vaart er wel bij.

Plastic folies afzonderlijk houden van het restafval? Hoe slagen jullie daarin?

“Al verschillende jaren houden wij plastic folies apart. Dat vraagt wat discipline van iedereen. Dat het zo behoorlijk lukt, komt vooral omdat er in onze keuken een klein vuilbakje staat voor de folies. Net zoals voor pmd, papier en glas trouwens. Dat verlaagt de drempel enorm en maakt sorteren gemakkelijk. Gewoon de lade met afvalbakken opentrekken en de juiste afvalbak kiezen. Ook mijn twee dochters gebruiken de verschillende vuilbakken zonder problemen. De volle bakjes wegbrengen naar de garage is wel voor de mama”, lacht Monique.

Zijn er valkuilen?

“Wij zijn zeker geen freaks. Je hoort mij niet zeggen dat er nooit een plastiekje in de restafvalzak belandt. Voor mijzelf blijven de kleinere plastic verpakkingen het moeilijkst. Bijvoorbeeld de verpakkingen van papieren zakdoekjes. Ook in het badkameremmertje verdwijnt al eens een kleinere plastic verpakking. Het is een kwestie van aandacht eigenlijk. Toch ben ik tevreden met wat wij op onze restafvalzak besparen. Op dit moment zetten wij minder dan een volle restafvalzak per week buiten.”

Wat hebben jullie deze week zoal verzameld aan plastic folies?

“Plastic folies heb je enorm veel. Vooral als je terugkomt van de supermarkt. Bijna alles is nog eens verpakt in plastic folies. Bijvoorbeeld plastic rond groenten en fruit. Wat we ook veel tegenkomen is krimpfolie. Dat is bijvoorbeeld de plastic waarmee twee pakjes koeken aan elkaar gehecht zijn, of flessen die per zes met plastic aan elkaar zitten. Daarnaast zijn er alle plastic opbergzakjes die je krijgt in winkels. Anders dan de meeste gezinnen hebben wij ook plastic folie afkomstig van de voeding en verzorging van onze paarden.”

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app