Alle tuinbezitters weten het: een mooi gazon geeft veel werk. Er is niet alleen het maaiwerk, ook de zorg voor de graskanten, onkruid, mos,... geven veel extra werk en afval. Waar gras niet hoeft, zorg je dus best voor een (gemakkelijker) alternatief.

Bodembedekkende planten zijn hierin de beste optie. Het eerste jaar is weliswaar wat extra werk, maar eenmaal alles dichtgegroeid heb je er nog amper zorgen aan.

Zeker de voortuin is een plekje waar bodembedekkers thuishoren. Door de inkijk vanop straat is het minder geschikt als plaats voor rusten, spelen of genieten. Toch heeft ieder graag dat de voortuin er verzorgd bijligt.

Cruciaal hierin is een goede plantenkeuze. Bodembedekkende planten onderdrukken onkruid. Planten met de juiste groeikracht groeien voldoende snel dicht, zonder nadien te gaan (over)woekeren. Een goede plantenkeuze houdt bovendien nog rekening met de smaak van de eigenaar, en het bodemtype en microklimaat van de tuin. Goed informeren vooraf, of advies van een gespecialiseerd plantenkweker of tuinarchitect is daarom van belang

In 2009 lanceerde INTERZA een wedstrijd waarbij tuineigenaars een ontwerp voor een nieuwe voortuin konden winnen. Drie projecten werden in de loop van 2009 en 2010 gerealiseerd. Laat u alvast inspireren!

Elf maanden lang geen werk gehad aan mijn voortuin!

Ronny Haverals uit Kraainem nam in 2009 deel aan de voortuinwedstrijd van INTERZA. Hij kwam als één van de gelukkigen uit de bus.

De vroegere voortuin van Ronny was één grote grasvlakte over een breedte van meer liefst 20 meter. Het zag er wat saai uit, bovendien was het wekelijks een hele klus om het gras netjes te maaien.

Tuinarchitect Wim Collet maakte een plan om de voortuin een stuk boeiender én onderhoudsvriendelijker te maken. Ronny Haverals voerde het project zelf uit in het voorjaar van 2010. Eén jaar later kijkt hij enthousiast terug.

"Tussen april 2010 en maart 2011 heb ik letterlijk geen enkele keer werk gehad in de voortuin. In maart heb ik dan wat verdroogde takken weggehaald bij de plantjes, maar ook dat was niet veel werk.". Erg belangrijk volgens Ronny is het aanbrengen van een stevige onkruidwerende laag na de aanplant. Ronny liet hiervoor verschillende tonnen wortelsnippers leveren. Door de dikke wortelsnippers krijgt onkruid geen kans, en kunnen de jonge plantjes zich snel vestigen en dichtgroeien.

"Op elk ogenblik van het jaar zijn er nu planten die bloeien in de voortuin. Een prachtig zicht!" besluit Ronny.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app