1. De tijd voor het maaien van het gras vermindert met bijna de helft. Alle tijdverlies door steeds weer de opvangbak te moeten leegmaken, valt weg. In één vlotte beweging rij je het hele gazon af. Het is waar dat je in de lente (wanneer het gras snel groeit) iets regelmatiger moet maaien. Daartegenover staat dat de maaibeurt minder lang duurt.

2. Je gft-bak zit niet meer wekelijks vol aangeduwd grasmaaisel. Grasmaaisel heeft de neiging om aan te koeken in de container, waardoor die moeilijker geledigd raakt. Erg fris ruikt dat allemaal niet. ie weet kan je de gft-container voortaan zelfs missen. Met het budget van de uitgespaarde sticker kan je iets leuk doen.

3. De ultrafijne grassnippers van de mulchmaaier vallen rechtstreeks op de bodem en worden daar in humus omgezet. Wie kiest voor mulchmaaien, moet het gazon veel minder bemesten. Weer eens extra werk en geld bespaard.

4. Je gazon is even mooi of zelfs mooier dan gazons die traditioneel worden gemaaid. Op heel wat golfterreinen wordt gekozen voor mulchmaaien. Zijn dat geen mooie gazons?

5. Op heel veel moderne grasmaaiers kan je kiezen tussen gewoon maaien (met opvangbak) en mulchmaaien. Kom je na een vakantie en staat het gras erg hoog? Dan maai je gewoon eens met de opvangbak, om daarna terug te starten met mulchen.

6. Mulchen wordt aanzien als een belangrijke techniek om de CO2-uitstoot te verminderen. Door te mulchen, verhoogt het humus- en dus ook het koolstofgehalte van de bodem. Wie het afval met de vrachtwagen laat ophalen of zelf naar het recyclagepark rijdt, zorgt daarentegen voor extra uitstoot. Ook wie het gras zonder meer op hoop gooit en laat gisten, zorgt voor sterk verhoogde uitstoot van broeikasgassen (methaan en ammoniak)

7. Een grasmachine met mulchfunctie kost ca. 10 % duurder dan een gewone maaier. Interza en de provincie geven daarom 10 % subsidie zodat je een toestel met dubbele functie kan kopen aan dezelfde prijs.

8. Uit een enquête van Interza blijkt dat de overgrote meerderheid van de gebruikers van een mulchmaaier erg tevreden is over de aankoop. Zij raden iedereen aan hetzelfde te doen. Niet overtuigd? Vraag raad bij uw gespecialiseerde tuinhandelaar. Let wel: zeker bij elektrische maaiers dien je een voldoende krachtige maaier aan te kopen.

9. Bij de moderne, krachtige mulchmaaiers is er geen sprake meer van grote grassnippers die aan de schoenen blijven hangen. Dit vooroordeel uit lang vervlogen tijden was enkel van toepassing op de eerste, onvolmaakte generatie mulchmaaiers.

10. Heel wat tuiniers zijn verplicht om, omwille van het gazonmaaisel, wekelijks in de rij te gaan staan aan het recyclagepark, en zware zakken gras in de container te sleuren. Voor je het weet, ben je hiermee toch gauw een uur tijd kwijt

Een flink stuk van de aankoopprijs van mulchmaaiers, fluisterhakselaars en herbruikbare luiers wordt door INTERZA terugbetaald! Een volledig overzicht van de voorwaarden en aanvraagformulier, vind je hier. Ook alle plaatselijke speciaalzaken zijn hiervan goed op de hoogte.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender

De ophalingen starten om 7.00u.
Wanneer wordt het afval aan huis opgehaald in mijn straat?

Download de Recycle app